(NIBY)PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Niestety nie jestem mistrzynią i obawiam się, że próba upieczenia świątecznych pierniczków mogłaby zakończyć się totalną katastrofą, dlatego postanowiłam stworzyć ozdoby bez korzystania z moich kulinarnych (nie)zdolności.

 

Do zrobienia piernikowych ozdób będziemy potrzebować :

  • Sól
  • Mąka
  • Kakao
  • Sznurek

INSTRUKCJA :

Na początku przygotowujemy typową masę solną.

PRZEPIS :

  • 200 g (szklanka) mąki
  • 200 g (szklanka) soli
  • 0,5 szklanki wody
    + kakao (do uzyskania odpowiedniego koloru)

WYKONANIE :

1. Z powyższego przepisu wykonujemy masę solną. Jeżeli chcemy uzyskać efekt pierniczków, musimy dodać kakao lub brązowy barwnik. 

2. Gdy wyrobimy masę, rozwałkowujemy nasze ciasto i wycinamy pierniczki za pomocą foremek.


3. Pamiętaj o tym, aby zrobić dziurkę, przez którą przewleczemy sznurek. Możemy ją wykonać, używając słomki, ołówka lub wykałaczką.


4. Zostawiamy nasze pierniczki do wyschnięcia. Najlepiej suszyć pierniczki w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Nie spowoduje to zmiany ich koloru. Podczas pierwszej próby pozostawiłam je do wyschnięcia na parapecie i niestety z jednej strony pierniczki zrobiły się jaśniejsze.

5. Na koniec nawlekamy sznurek i możemy zawiesić nasze ozdoby na świąteczne drzewko.

 

Ps. Ozdoby wyglądają naprawdę realistycznie, dlatego uprzedźcie bliskich, żeby nie próbowali ozdób. Mogą się mocno rozczarować smakiem.

 

Ściskam !