Do zrobienia piernikowych ozdób będziemy potrzebować :
- Sól
- Mąka
- Kakao
- Sznurek
INSTRUKCJA :
Na początku przygotowujemy typową masę solną.
PRZEPIS :
- 200 g (szklanka) mąki
- 200 g (szklanka) soli
- 0,5 szklanki wody
+ kakao (do uzyskania odpowiedniego koloru)
WYKONANIE :
1. Z powyższego przepisu wykonujemy masę solną. Jeżeli chcemy uzyskać efekt pierniczków, musimy dodać kakao lub brązowy barwnik.
2. Gdy wyrobimy masę, rozwałkowujemy nasze ciasto i wycinamy pierniczki za pomocą foremek.
3. Pamiętaj o tym, aby zrobić dziurkę, przez którą przewleczemy sznurek. Możemy ją wykonać, używając słomki, ołówka lub wykałaczką.
4. Zostawiamy nasze pierniczki do wyschnięcia. Najlepiej suszyć pierniczki w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Nie spowoduje to zmiany ich koloru. Podczas pierwszej próby pozostawiłam je do wyschnięcia na parapecie i niestety z jednej strony pierniczki zrobiły się jaśniejsze.
5. Na koniec nawlekamy sznurek i możemy zawiesić nasze ozdoby na świąteczne drzewko.
Ps. Ozdoby wyglądają naprawdę realistycznie, dlatego uprzedźcie bliskich, żeby nie próbowali ozdób. Mogą się mocno rozczarować smakiem.
Ściskam !